TATİL Yerleri ve İlgili Bilgiler



Tatilin Bize İyi Gelmesinin 16 Sebebi

Tatilin faydaları nelerdir? Bu soru aklımızı kurcalamaya başladığında karşımıza bu kadar geniş bir konu çıkacağını bilmiyorduk. Yapılan araştırmalara göre seyahat etmenin faydaları gerçekten inanılmaz!
Bir turizm ülkesi olarak Türkiye, insana gidip görülecek birçok seçenek sunuyor. Yani Türkiye’de yaşayıp da hareketsiz bir yaşam sürmek ve seyahat etmemek için hiçbir bahane bulunmuyor. Tembellikten başka…

Tatile Çıkmanın Fiziksel Getirileri

Tatilin faydaları saymakla bitmez. Kimisi uzun yıllara yayılmış birçok araştırma, sık seyahat eden insanların hareketsiz bir yaşam süren insanlara göre çok daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.

Kortizol Hormonunun Oranını Düşürür

Kortizol, en basit tanımı ile vücudun strese gösterdiği tepkiyi ifade eden bir tür hormondur. Tatile çıkmak, kortizol hormonunun salgılanma seviyesini düşürür. Bu da stresin azaldığını gösterir. Doktorların, stres sonucunda ortaya çıktıklarını düşündükleri rahatsızlıklara çözüm olarak “Temiz havalı yeni bir yerlere gitmeniz gerekiyor.” demesi de bu yüzden. Gittiğin yerde kortizol seviyen düşerek stresini azaltacak.

Kalp Krizi Riskini Düşürür

Seyahat etmek, nasıl kalp krizi riskini düşürmeye yardımcı olur? Biz demiyoruz bunu, konu üzerinde çalışma yapan uzmanlar diyor ve bu konuda yapılmış haberler sayesinde bize kadar ulaşıyor. “Ama haber İngilizce…” diyenler için özet geçelim: Çok sayıda insan üzerinde yapılmış araştırmalara göre düzenli tatile çıkan insanların hareketsiz kalan insanlara göre kalp krizi geçirme riski daha düşükmüş. Özellikle hareketsiz kalan yaşlı insanlarda beyin rahatsızlığı, kanser ve kalp krizi riski, düzenli olarak tatile çıkan yaşlı insanlara göre yüksekmiş.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Tatile çıktığımızda bazen hasta oluruz. Neden? Bu duruma yol açan birçok faktörü var, ama iki unsur öne çıkıyor: Düşen kortizol seviyesi ve farklı kültürlerde değişik mikrop ve bakterilerin olması. Düşen kortizol seviyesi, stresi azaltmak için birebir; ama aynı zamanda bu süreç, bağışıklığı da düşürüyor. Kortizol hormonu, bağışıklığın güçlenmesinde de rol alıyor yani. Ancak bu etkilenme durumu, sadece uzun süre boyunca yolculuk yapmamış ya da yeni ülkeleri ziyarete giden insanlarda görülüyor. Düzenli seyahat eden insanlar ise vücudun bu duruma alışmasından dolayı çok daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip oluyor.

Hareketsizliği Engeller

Günümüz insanın en büyük problemlerinden biri hareketsizlik. Bel ağrıları, kas ağrıları, hatta zaman zaman baş ağrıları bile hareketsizliğe bağlı olarak ortaya çıkıyor. Hareketsiz bir yaşamın varsa yakın ya da uzak denemeden, bol yürüyüş yapacağın seyahatlere çıkmanı öneriyoruz.

İnsan Ömrünü Uzatır

Bu kadar faydasını yazdıktan sonra bunu belirtmemek olmazdı. Tatil yapmanın ömrü uzattığı bir gerçek ve şimdiye kadar yapılmış birçok araştırma da bunu kanıtlıyor. Tatilin faydaları bu kadarla bitmiyor!

Tatilin Faydaları: Tatile Çıkmanın Sosyal Getirileri

Yapılan söyleşilerin ve çeşitli araştırmaların ardından, seyahate çıkmanın sosyal hayat içerisinde birçok pozitif geri dönüşü olduğu görülmüş. İşte, onlardan bazıları:

İlişkiye Romantizm Katar

Bu savı herkes kanıtlayabilir. Partnerine “Sana hediye mi alayım, yoksa birlikte tatile mi çıkalım?” sorusunu yönelt. Ne cevap alacaksın bakalım? Araştırmalara göre çoğunluk tatile gitmeyi tercih ediyor ve bir çift olarak yolculuğa çıkmayı çok romantik buluyor.

Aile İçi İletişimi Arttırır

Aile bağlarını güçlendirmek için uzun bir tatilden daha iyisi var mı? Beraberce yapılan sabah kahvaltıları ve uzun saatler süren akşam yemekleri… Deniz, kum, güneş keyfi ya da ormanın içinde çadır tatili… Aile ile birlikte yapılan tatiller asla unutulmaz!

Arkadaşlık Bağlarını Güçlendirir

“Arkadaşını tanımak için onunla yola çık.” demişler. Daha ne desinler!

Yabancı Dil Bilgisini Geliştirir

Yurt içindeki turistik noktalarda yabancı dili geliştirmek çok kolay. Sadece yabancı insanlarla sosyalleşmen yeterli olacak. Dil öğrenmek için pratik şart! Kitaplar da sana yardımcı olur ama; bir dili, en iyi onu konuşarak öğrenebilirsin.

Yeni Sosyal Çevre Yaratır

Tatil her zaman yeni insanları beraberinde getirir. Çok içe dönük bir seyahate çıkmadığın sürece gittiğin yerde yeni insanlarla tanışabilir ve yeni sosyal çevrelere girebilirsin.

Asosyal Davranışları Azaltır

Tatilin faydaları, kesinlikle dikkate değer. Tatilde insan birçok konuda rahat olur ve seyahat ederken bazen fikir almak, bazen de sadece vakit geçirmek için insanlarla sohbet eder. Yani asosyal bir insan olduğunu ve bu özelliğini aşman gerektiğini düşünüyorsan farklı yerlere seyahat et. Tebdil-i mekanda ferahlık vardır!

Tatile Çıkmanın Zihinsel ve Ruhsal Getirileri

Günümüz insanı üzerinde yapılan araştırmalara göre daha sık seyahate çıkan insanlar, psikolojik açıdan bazı avantajlara sahip. Öncelikle bir canlının en temel özelliklerinden biri olan adaptasyon konusunda, belirli sınırlar dahilinde hareket eden insanlara göre daha gelişmiş oluyorlar!

Psikolojik Gelişim Sağlar

Sık seyahat eden ve düzenli olarak tatile çıkan insanlar, psikolojik açıdan hareketsiz insanlara göre çok daha iyi konumdalar. Yapılan bazı araştırmalar şu sonucu vermiş: Çocukluğunda ailesi ile birlikte tatile giden, yeni yerler gören ve yeni insanlarla tanışan kişiler, yetişkinlik zamanlarında psikolojik rahatsızlıklara -genetik kaynaklı olanlar dışında- daha az maruz kalıyorlar.

İletişim Becerilerini Artırır

Sık seyahat etmek, insana farklı bakış açıları kazandırırken iletişim becerilerini de geliştirir. Dil bilmiyorsan bile insanlarla nasıl iletişim kurabileceğini ancak yeni ve farklı insanlarla tanışarak öğrenebilirsin. Sık seyahat insanlar, kendilerini çok daha rahat ifade edebilir.

Öğrenme Kapasitesini Geliştirir

Beynimiz, çalıştıkça gelişen bir organ. Yani onu ne kadar zorlarsan kapasitesini o kadar artırıyor. Sık seyahate çıkan ve yeni yerler gören insanlar, beynin algılama kapasitesini geliştiriyor. İşte, seyahat bu kadar yararlı bir şey yani! Beyni dinlendirmek için de tatil yapmak gerekiyor. Yani sık seyahate çık ve yorulduğun anlarda mutlaka tatil yap!

Adaptasyon Becerisini Artırır

Adaptasyon, bir canlının temel hayatta kalma içgüdüsüdür. Farklı ortamlara adapte olabilmek, farklı ortamlarda bulunmak ile mümkün olur. Ne kadar çok yer görürsen ve ne kadar çok kültür tanırsan adaptasyon kabiliyetin o kadar gelişir.

Sorunlara Çözüm Bulma Yetisini Geliştirir

Hayatta illaki sorunlar olur. Doğal olarak seyahate çıkarken ya da tatil esnasında da sorunlarla karşılaşmak çok olası. Ancak seyahate çıkan insanlar, sorunları çözme konusunda çok daha açık fikirli olur; çünkü öyle olmak zorundalar. Bu durum da problemlere karşı olan yaklaşımlarını kökten değiştirir. Bazen bir sorunun çözümü için her şeye başka bir açıdan bakmak gerekir. Sık seyahate çıkan insanlar da olaya farklı açılardan bakabilir.

Konsantrasyonu Arttırır

Tatilin faydaları saymakla bitmiyor. Tatile çıkmak neden konsantrasyonu arttırır? Çünkü tatile çıkmak, mutluluk hormonlarını harekete geçirdiği için aynı zamanda konsantrasyon seviyesini arttırır. Hepimiz biliyoruz ki iyi bir tatilden sonra çok daha efektif çalışırız. Rutinlerin arada sırada bozulması iyi bir şey yani! Yılda en azından iki kez olmak üzere mutlaka tatile çık, yeni bir yerler gör ve yeni insanlarla tanış.

Depresyona İyi Gelir

Tatile çıkmanın depresyona iyi geldiği, birçok psikolojik araştırmayla kanıtlandı. Kendini depresif mi hissediyorsun? O zaman hiç durma, şimdiden bir yerlere uçak bileti bakmaya başla!

Seyahat etme mikrobu size bir defa bulaştıktan sonra artık tedavisi yoktur. Hayatımın sonuna kadar bu mikropla mutlu bir şekilde yaşayacağımı bilmek çok güzel bir duygu! – (Michael Palin)





YORUM

YORUMLAR HERGÜN DENETLENİR VE KONTROL EDİLİR.

Daha yeni Daha eski

REKLAM ALANI

TIKLA!

REKLAM ALANI

TIKLA!