Spor Dalları İle İlgili İlginç bilgiler ve Açıklamalar


Hava atışı

Hava atışı
1936 yılına kadar basketbol maçlarında atılan her basketten sonra maça orta sahada yapılan hava atışı ile başlanırdı.
 

22 dakika 22 saniye nefes tutmak

22 dakika 22 saniye nefes tutmak
30 Mayıs 2012’de, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre en uzun istemli nefes tutan erkek Tom Sietas isimli Alman sporcu olmuştur. Akciğer hacmi normal bir insandan %20 daha geniş olan sporcu tam 22 dakika 22 saniye boyunca su altında, hareketsiz bir şekildeyken nefesini tutmuştur.

Görmeden hız rekoru kırmak

Görmeden hız rekoru kırmak
Dünya görme engelliler hız rekoru, 292,89 km/s ortalama sürat ile Metin Şentürk’e aittir. Bu rekor denemesi sırasında ulaşılan en yüksek sürat ise 303,62 km/s olarak kayıtlara geçmiştir.
 

Sadece 1 saniye

Sadece 1 saniye
Düz bir zeminde hiçbir insan, zıplayarak 1 saniyeden fazla havada kalamaz.

Derbi

Derbi
Derbi, aynı kent veya bölgedeki iki takımın uzun süreli karşılaşmalarından doğan geleneksel rekabetidir. Bu sebeple Beşiktaş-Fenerbahçe-Galatasaray arasındaki karşılaşmalar derbi olarak kabul edilirken bu takımların Trabzonspor ile oynadıkları maçlar derbi sayılamaz.
 

Kusursuz hat-trick

Kusursuz hat-trick
Kusursuz hat-trick bir maçta biri sağ ayak, biri sol ayak diğeri ise kafa ile atılan üç gole verilen addır. Michel Platini, Avrupa futbol şampiyonalarında iki kez kusursuz hat-trick yapan ilk ve tek futbolcudur.

Manyak kaleci

Manyak kaleci
Lakabı (El Loko) yani ‘Manyak’ olan Kolombiyalı kaleci Rene Higuita Zapata, 1990 FIFA Dünya Kupası’nda Kolombiya milli takımının Valderrama ve Asprilla ile birlikte en çok dikkat çeken oyuncularından biriydi. 1995 yılında Londra Wembley Stadyumu’ndaki İngiltere-Kolombiya maçındaki akrep kurtarışıyla ünü dünyaya yayılmıştır. Dünyanın en çılgın kalecisi olmasının yanında dünyanın en golcü 4. kalecisidir.

Maraton

Maraton
Maraton koşusunun uzunluğu MÖ 490’da Yunanların Persleri yendiği müjdesini ulaştırmak için Maraton şehrinden Atina’ya kadar koşan Yunan askerinin anısına 42.195 metredir.
 

16 yaşından küçükler katılamaz!

16 yaşından küçükler katılamaz!
Olimpiyat oyunlarına katılmak için en az 16 yaşında olmak gerekir. Çocukların bu yaşa kadar hızlı gelişimleri nedeniyle ağır antrenmanlar yapmalarının ciddi sakatlıklara sebep olduğu görülmüş ve 1997 yılında yaş sınırı 16’ya yükseltilerek özellikle Çin gibi baskıcı rejimlerde çocuk sporcuların erken yaşta yarıştırılması engellenmiştir.
 

İlk Grand Prix

İlk Grand Prix
Tarihin ilk motor yarışı 1894 yılında Paris-Rouen Grand Prix adıyla yapıldı. 126 km’lik yarış 6 saat 48 dk sürdü ve ortalama hız sadece 19 km idi.
 

Elektro şok futbolu

Elektro şok futbolu
Ultimate Tazer Ball, ABD’de icat edilen futbola benzer ekstrem bir spordur. Ancak yaklaşık 65 cm çapında büyük bir topla oynanır ve oyuncular elleriyle topu kontrol edebilir. Oyunda tüm oyuncular elektro şok cihazına sahiptir ve rakibi şok cihazıyla durdurup topu alıp gol atmak asıl amaçtır.

YORUM

YORUMLAR HERGÜN DENETLENİR VE KONTROL EDİLİR.

Daha yeni Daha eski

REKLAM ALANI

TIKLA!

REKLAM ALANI

TIKLA!